Kuten kesÃkokouksessa viime sunnuntaiaamuna kuulolla ollut poppoo jo kuulikin, ollaan pÃÃsty siihen pisteeseen, ettà ensimmÃiset tekstihakukelpoiset PDF-jÃsenlehdet (DX-kÃrpÃnen, DX-aaja, DX, DX-kuuntelija) vuosilta 1958â1966 olivat viimeistelyjà vaille valmiit. No, nyt on lanseerauksen hetki koittanut.

Jo 2012 kesiksen yhteydessà pidettiin pienellà porukalla kokous digitointihankkeen kÃynnistÃmiseksi (tÃstà myÃs paperilehdessà lisÃÃ). Joka tapauksessa, tavoitteena oli Suomen DX-Liiton skannaaminen yhtenÃiseen ja hakukelpoiseen sÃhkÃiseen arkistoon. LoppukÃyttÃjinà olisivat SDXL:n jÃsenmaksun suorittaneet. Aikataulutavoitetta ei asetettu, sillà lopputuloksen laatu katsottiin tÃrkeimmÃksi asiaksi, kun puhutaan kuitenkin n. 55 vuoden tuotannon jÃlkikÃsittelystÃ.

Jo ensimmÃisià monistelehtià tekemÃssà ollut Jyrki K. Talvitie (JKT) mÃÃritteli osuvasti, ettà olennaisinta on luettavuus, eli ettà ei anneta kulloisenkin kirjapainotekniikan rajoittavuuden hÃiritÃ, vaan vÃlitetÃÃn se, mità kirjoittajat ovat alun perin tarkoittaneet kertoa. Toisena tÃrkeÃnà asiana tulisi tekstin hakukelpoisuus. Koska normikopiointi PDF:ksi ei riittÃisi, hankittiin Liitolle Erkki Paateron (EP) huutokauppalahjoituksen turvin lisenssejà tekstintunnistusohjelmalle, jolla homman pystyy tekemÃÃn. Kunnolla vauhtiin pÃÃstiin vuosi sitten, kun âvanhaâ ammattimies - pedantti sellainen - Pentti Stenman (PS) saatiin mukaan. MyÃs SSS on ollut digitoimassa PS:n ja allekirjoittaneen ohella.

JÃljempien vuosien osalta julkaisuaikataulu on vielà selvittelyssÃ, mutta kaikki Liiton lehdet kyllà sÃhkÃiseen muotoon saatetaan. Nyt mennÃÃn vuodessa 1977 (myÃs Sunspotit on Pena jo digitoinut!). Ottaisimme mielellÃÃn hommaan uusia pitkÃjÃnteisyyttà ja âlehmÃn hermotâ omaavia henkilÃitÃ, joilla ennen kaikkea olisi riittÃvÃsti aikaa puuhalle. PS:llà ennÃtys yhden lehden digitoimisessa kaikkine vaiheineen on 3-4 tunnin tienoilla. Yksi lehti pÃivÃssà on jo huippusuoritus, vuosikerta kuukaudessa erittÃin hyvÃ. Eli te asketismiin taipuvat henkilÃt, ilmoittautukaapa PRI:lle tai PS:lle! Ohjeistusta lÃytyy ja lisenssejà on vielà 2-3 kpl vapaina. MyÃs oikolukijoille voisi tÃità lÃytyÃ, sillà tekstintunnistustarkkuus jÃà kÃytÃnnÃssà noin 90..95 % luokkaan. TÃmà oikolukumenettelytapa tÃytyisi vielà miettiÃ, kun ei ole kokeiltu kÃytÃnnÃssÃ.

Mutta sitten toinen, sivutyÃnà (!) syntynyt asia. Koska jÃsenlehdille tarvittiin helppokÃyttÃinen julkaisualusta, pÃÃdyttiin lopulta siihen, ettà avataan kokonaan uusi nettisaitti. Sellainen, joka ei vaadi yllÃpitÃjiltà syvÃllisempÃà ohjelmisto-osaamista. Nykyisen saitin (sdxl.org) ja varsinkin Online Login pyÃrittÃmiseen on Risto Kotalampi (RKO) silloin tÃllÃin kuulutellut mm. PHP- ja Perl-osaajia, mutta eipà ole tukea hÃnelle kuulunut... Niinpà kotimaiselta palveluntarjoaja Sigmaticilta otettiin kevÃÃllà 10 GB web-hotellitila, jonne on 100 pÃivÃssà harrastajavoimin pystytetty uusi saitti www.sdxl.fi. Se korvaa siis sdxl.org:in. ulkoasun ja responsiivisuuden eri kÃyttÃalustoilla ollessa keskeisià ulospÃin nÃkyvià asioita.

Muilta osin uuden sivuston sisÃltà on pitkÃlti sama kuin sdxl.org:in. vaan pidemmÃn pÃÃlle toiveena on, ettà sivusto pysyy elÃvÃisenà jÃsenten suoran osallistumisen kautta, ei niinkÃÃn kenenkÃÃn pÃivittÃisen yllÃpidon tuloksena. Ts. pyrkimys on luoda sivustolle mm. toimivat ja monikÃyttÃiset blogi- ja pulinaboksi-osiot (joihin pÃÃsisi ennen pitkÃà osallistumaan myÃs sÃhkÃpostin kautta). Vaan tÃmÃnkin puolen kehittÃmiseksi tarvittaisiin vereksià voimia, sillà pienellà porukalla on tosiaan uutta saittia nyt otona puuhattu, kiitos siis PS:lle, JJH:lle, TAK:lle, JMN:lle ja MR:lle, jotka ovat olleet mukana tekemÃssà ja/tai ideoimassa. Eli WordPress-sisÃllÃnhallintajÃrjestelmÃà tuntevat ja asiaan kiinnostusta tuntevat, ottakaapa tÃstÃkin yhteyttà allekirjoittaneeseen!

MyÃs sdxl.org jÃà toivon mukaan olemaan pitkÃksi aikaa mm. kattavan ja toimivan sÃhkÃpostijÃrjestelmÃn, DXClusive-arkiston ja erÃiden paikallisosastosivujen takia. Toivottavasti Ristolla riittÃà edelleen tÃmÃn puolen sÃilyttÃmiseen rahkeita, vaikka milloinkaan hÃn ei ole nÃistà palveluista laskua lÃhettÃnyt! Niin ikÃÃn, esimerkiksi alasvetovalikoihin perustuvan tietokantapohjaisen QSL-ilmoituspalstan kehittelyyn tarvittaisiin paitsi Riston tukea, myÃs em. uusia voimia. No, viime vuonna QSL:ià ilmoitti eri palstoille vain 30 henkeà eli 5-6 % jÃsenistÃstÃ, mutta jotain tuon suuntaista kannattaa varmaan miettiÃ, ettà pysytÃÃn kehityksessà mukana.

Kuten alkuperÃisissà tavoitteissa mainittiin, jÃsenlehtiarkisto on tarkoitettu lisÃarvoksi nimenomaan SDXL:n jÃsenille, jÃsenmaksuahan on jouduttu nostamaan reilusti. Siksi, vaikka uusi sivusto muuten avoin onkin, jÃsensivuille tarvitaan rekisterÃityminen ja sità kautta kÃyttÃjÃtunnus ja salasana, joita kysytÃÃn JÃsensivut-osion jÃsenlehdet- ja Pulinaboksi-alasivuille pyrittÃessÃ. Kokeilkaa, ja ÃlkÃÃpà hermostuko, jos ei ihan samalla tunnilla ehdità odotettavissa olevien ensipÃivÃruuhkien takia kuittaamaan oikeuksia sivuille. Lomakin on nyt loppu...

Jos kommentoida haluatte, niin vaikka blogialusta varmaan vaatii vielà hiomista, katsotaanpa miten homma toimii tÃÃllà (rekisterÃitykÃà ensin!): http://www.sdxl.fi/suomen-dx-liiton-varhaisimmat-jasenlehdet-nyt-uudella-saitilla/

t. PRI, webmaster (oto)