ALT haluaa tuoda julki kantansa pistelaskusta liittohallitukselle. PÃÃtÃslauselma oli lÃhes yksimielinen kuitenkin puheenjohtaja jÃtti asiasta eriÃvÃn mielipiteen.

DX-kuuntelun tekniikka muuttuu jatkuvasti, minkà takia ALT ei pidà tarpeellisena yksityiskohtaisten sÃÃntÃjen luomista asemien taltioinnin ja tunnistamisen osalta.

Asemien taltioinnissa ja tunnistamisessa DX-kuuntelijoiden vÃlinen yhteistyà on sallittua. Jokainen kuuntelija on itse vastuussa siitÃ, ettà hÃnen panoksensa on riittÃvÃ, jotta hÃn voi hyvÃllà omallatunnolla raportoida aseman omana kuuntelusaavutuksenaan.

Asemien raportoinnin suhteen ei ole syytà luopua siità pitkÃstà ja kansainvÃlisestà perinteestÃ, ettà DX-kuuntelijan lÃhettÃmÃt raportit ovat henkilÃkohtaisia ja niihin saadut verifioinnit ovat nimenomaan DX-kuuntelijan yksilÃllisià saavutuksia.

ALT:n mielestà on olennaista, ettà yhdestà raportoidusta asemasta saatu yksi verifiointi antaa pisteen vain yhdelle kuuntelijalle.

Useampi kuuntelija voi laskea itselleen pisteen samasta verifioinnista vain silloin, kun verifiointi on kollektiivinen nimenomaan aseman aloitteesta. TÃllà tarkoitetaan tilannetta, ettà asema on saanut usealta kuuntelijalta erillisià raportteja, ja verifioi ne kerralla yhdessà dokumentissa.

Jokainen SDXL:n jÃsen voi luonnollisesti harrastaa kuuntelua aivan kuten itse haluaa. ALT:n puolesta jÃsenet voivat siis halutessaan lÃhettÃà yhteisraportteja ja kerÃtà yhteisverifiointeja, vaikka se olennaisesti poikkeaakin pitkÃstà DX-kuuntelun perinteestÃ. TÃllaiset kollektiiviset saavutukset on kuitenkin erotettava selkeÃsti pistelaskennassa.

SDXL:n liittohallitus on esittÃnyt, ettà kÃytÃnnÃssà yksilÃlliset ja kollektiiviset QSL-saavutukset erotettaisiin sarakkeella tai kirjaimella rankissa ja QSL-palstoilla. ALT:n mielestà ehdotettu jÃrjestely ei ole riittÃvÃ, vaan yksilÃllisià ja kollektiivisia verifiointeja on laskettava ja verrattava omissa sarjoissaan.

Liittohallitus on lisÃksi ehdottanut, ettà yksikin kollektiivinen QSL kuuntelijalla johtaisi siihen, ettà kaikki hÃnen QSL-saavutuksensa merkittÃisiin yhteisraportointia edustavalla merkinnÃllÃ. TÃhÃn ei ALT:n mielestà ole syytÃ, vaan yhteisraportointia harrastaneen DX-kuuntelijan QSL-saavutukset voidaan edelleen laskea yksilÃllisten saavutusten sarjassa siltà osin kun saavutukset ovat yksilÃllisiÃ. DX-kuuntelija voi siis halutessaan vÃhentÃà kokoelmastaan kollektiiviset verifioinnit ja osallistua jatkossakin perinteisiin yksilÃllisià verifiointisaavutuksia edustaviin kilpailusarjoihin.

ALT:n kannanotto ei pyri moralisoimaan tai asettamaan erilaisia DX-kuuntelun kÃytÃntÃjà paremmuusjÃrjestykseen. Kollektiivisessa QSL-kerÃilyssà panos ja tuotos eivÃt kuitenkaan ole mitenkÃÃn yhteismitallisia yksilÃllisten verifiointien kanssa, ja tÃmà ero on pidettÃvà jatkossakin selkeÃnÃ.

Asemalaskentatoimikunta