[DX] Helsingin Sanomat: Tampereesta tuli Kiinan propagandan keskus
[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

[DX] Helsingin Sanomat: Tampereesta tuli Kiinan propagandan keskus



http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Tampereesta+tuli+Kiinan+propagandan+keskus/1135268474135

Tampereella toimiva nettiradio ja tuotantoyhtiö Radio86 laajentaa voimakkaasti toimintaansa. Radio86 tekee Kiinaa käsitteleviä ohjelmia nettiin ja ostaa suomalaisilta ja ulkomaisilta radiokanavilta niille ohjelma-aikaa. Sen rahoitus tulee Kiinan yleisradiolta.

Suomessa sen tekemiä ohjelmia alkaa ensi maanantaista alkaen lähettää klassisen musiikin radiokanava Rondo FM. Ohjelmia lähetetään puolitoista tuntia vuorokaudessa, kuitenkin niin, että ohjelma-aika on pilkottu osiksi ohjelmavirtaan.

"Kyse on lähinnä kulttuuriohjelmista, mutta mukana on myös jotain ajankohtaista", kertoo Rondoa pyörittävän Classicus Oy:n toimitusjohtaja Harri Valkonen.

Rondon ja Kiina-radion välinen yhteistyösopimus on voimassa toistaiseksi, ja sisällön toteutumista arvioidaan säännöllisesti.

Radio86 ja sitä pyörittävä Futuvision Media -yhtiö ovat seitsemän vuoden aikana kasvaneet huimaa vauhtia. Työntekijöiden määrä on paisunut muutamasta henkilöstä 60:een. Vuonna 2010 Futuvision Median liikevaihto oli 2,6 miljoonaa euroa.

Yhtiö rekrytoi jatkuvasti uusia työntekijöitä. Monikansallisen toimituksen työkieli on englanti, mutta radio- ja verkkosisältöjä tuotetaan ainakin 13 eri kielellä eri medioihin. Kohdemaita on yli kymmenen, ja määrä kasvaa vauhdilla.

Ensi viikolla talossa aloittaa uusi päätoimittaja Jussi-Pekka Koskiranta, joka siirtyy YLE Kulttuurista. Hänen tehtävänsä on keskittyä eurooppalaisten toimittajien johtamiseen ja kehittää eri mantereiden välistä sähköistä deskiä.

"Kiina on ulkoistanut suurimman osan Euroopan mediatoiminnoista meille. Tarkoitus on jatkossa karsia päällekkäisyyksiä niin, ettei kaikkien tarvitse tehdä kaikkea."

Koskiranta ei vielä tiedä, mitä työ käytännössä on. Hän ei kuitenkaan usko, että Kiina kontrolloi tarkasti yhtiön tuottamia sisältöjä.

"Propagandasävytteinen uutisointi ei mene läpi länsimaalaiselle ihmisille. Meidän pitää löytää oma lähestymistapa, joka poikkeaa Kiinan virallisesta uutisoinnista ja länsimedioiden uutisista. Journalistisesti se on tietysti haastavaa", Koskiranta myöntää.

HS:n tietojen mukaan Kiinan yleisradion kansainvälinen siipi China Radio International valvoo tarkasti Radio86:n toimintaa.

"He sanelevat entistä enemmän juttujen näkökulmia ja esittävät vaatimuksia ohjelmaformaateista", kertoo Radio86:n toimintaa pitkään läheltä seurannut henkilö.

HS:n lähteen mukaan tavoitteena on lisätä ohjelmavirran määrää ja perustaa kokonaan omia radiokanavia. Siksi katse suuntautuu nyt Afrikkaan, Kaukasiaan ja Itä-Eurooppaan, maihin joissa radiolupien saaminen on helpompaa kuin lännessä.

Tampereen yliopiston tiedotusopin professorin Heikki Luostarisen mukaan tiedotusvälineiden pitäisi harkita yhteistyötä Kiinan valtion rahoittamien kanavien kanssa.

"Kiina on kansainvälisesti voimakkain tällaista tiedotustoimintaa ja propagandaa kasvattava valtio. Niin kauan kuin sitä hallitaan autoritäärisesti ja se kohtelee väkivaltaisesti omia kansalaisiaan, yhteistyöhön pitäisi suhtautua kriittisesti", Luostarinen sanoo.

Hänen mukaansa Kiina pyrkii etsimään julkaisukanavia, jotka eivät näytä kiinalaisten omilta.

"Se on vähän kuin rahanpesua. He hakevat paikkoja, joissa propagandan jäljet peittyvät."