Â
Ennen vanhaan maailmanradiolla kuunneltiin, mità muualla maapallolla tapahtuu. Isoimmat asemat ovat siirtyneet nettiin, mutta lyhytaalloille on tilalle tullut uusia asemia eksottisemmista maista.
Vielà 1980-luvulla oli maailmanradio kÃtevà laite ympÃrillà olevan maailman tutustumiseen. VielÃkà lyhytaalloilla on toimintaa?
- KyllÃhÃn tuollaiselle vanhalle maiilmanradiolle asemia lÃytyy, mutta ei nyt niin paljoa mità silloin 1980-90 -luvuilla, sanoo radioharrastaja Raimo MÃkelÃ.
HÃn toteaa, ettà nykyÃÃn kuitenkin on kuultavissa enemmÃn asemia eksoottisista maista.
Suosittelisin, ettà kannattaa mennà melkein keskelle pihaa tai keskelle metsÃà nykyÃÃn, ettà se kuuluvuus olisi kaikkein parhain.
- Raimo MÃkelÃ
Â
- Mutta tÃllaiset suuret asemat kuin BBC, VenÃjÃn ÃÃni tai Amerikan ÃÃni ovat siirtyneet lÃhes tÃysin tuonne nettiradioiden maailmaan.
Keskellà metsÃà kuuluu parhaiten
Maailmanradion kÃyttÃminen ei vÃlttÃmÃttà sovellu hektisemmÃlle kuuntelijalle. Asemien lÃytÃminen ja virittÃminen vaatii malttia.
- Suosittelisin, ettà kannattaa mennà melkein keskelle pihaa tai keskelle metsÃà nykyÃÃn, ettà se kuuluvuus olisi kaikkein parhain, MÃkelà ohjeistaa.
MÃkelÃn mukaan nettiradioiden kuuluvuus on joka tapauksessa paljon parempi kuin maailmanradioiden on koskaan ollut. Muutenkin netti valtaa yhà enemmÃn vanhan maailmanradion asemaa.
- Ja kyllà se radiokanavien mÃÃrà on ihan eri luokkaa. Jos lyhytaaltoradiolla lÃytyy muutama sata hyvin kuuluvaa asemaa, niin netistà lÃytyy muutama tuhat.