Monilla DX-foorumeilla on jo virinnyt innokasta keskustelua kaukoetenemisestÃ, kun jÃsenemme MSO onnistui tÃmÃn kuun alussa kuulemaan ensimmÃistà kertaa Suomessa intialaisen FM-aseman. TÃmà merkkitapaus on huomioitu nyt valtakunnanuutisia myÃten (YLE 29.8.2013):
Radiohistoriaa TohmajÃrvellÃ: Intialaiskanava yllÃtti harrastajan
TohmajÃrvelÃinen radiokuuntelun harrastaja Markku Sollo sai kuulla elokuun alussa eksoottisen radioaseman lÃhetystÃ. Intialaisen FM-radioaseman signaali oli matkannut radioasemalta Pohjois-Karjalaan arviolta 4 400 kilometriÃ. Vastaavia kuunteluhavaintoja on Suomessa tehty aiemmin vain pari kappaletta.
TohmajÃrvellà asuva Markku Sollo harrastaa DX-kuuntelua, eli hÃn kuuntelee aktiivisesti ja etsii vastaanottimellaan uusia yleisradioasemia maailmalta. Elokuun 1. pÃivÃnà hÃn sai taltioitua intialaisen paikallisradion, BIG 97,2 FM:n lÃhetystÃ.
Asemalla on useita eri lÃhettimià samalla taajuudella ja Suomea lÃhin niistà sijaitsee Intian ja Pakistanin rajalla Srinagarissa. Matkaa TohmajÃrveltà sinne tulee 4 400 kilometriÃ. Jos kyseessà onkin radioketjun joku toinen asema, kasvaa vÃlimatka entisestÃÃn.
Kaukainen harvinaisuus
Yleisradioasemien kuuleminen nÃin kaukaa on Suomessa harvinaista. YleensÃhÃn ns. ula-taajuuksilla lÃhettÃvien radioasemin lÃhetykset ovat kuultavissa vain joidenkin kymmenien kilometrien sÃteellà lÃhetyspaikasta. LisÃksi muun muassa korkeat maastoesteet voivat heikentÃà kuuluvuutta.
Markku Sollo on iloinen kuunteluhavainnostaan, sillà vastaavia varmennettuja tapauksia on tÃtà ennen Suomessa vain pari kappaletta.
- TÃmÃn luokan tapauksia on nyt Suomessa kolme kappaletta. Pisin kuultu FM-asema on toiminut Qatarissa ja seuraavaksi pisin Kanarian saarilla ja nyt on sitten tÃmà minun intialaishavaintoni.
Markku Sollo kertoo, ettà kaukaisia FM-asemia voi kuulla nimenomaan kesÃaikaan, jolloin auringon sÃteilyn vaikutuksesta muodostuu satunnaisia heijastuskerroksia ionosfÃÃriin.
- NÃmà kerrokset heijastavat radioaaltoja kuin peilit. TÃstà johtuen voi kaukaisen paikallisradion kuuluvuus olla voimakas ja lÃhetys voi kuulua tÃysin stereona, kertoo Sollo.
Se, miten radiolÃhetys on kantautunut Intiasta asti, ei ole vielà varmaa. Kyseessà voi olla hyvinkin poikkeuksellinen radioaaltojen etenemismuoto.
Uusi tekniikka auttoi lÃytÃmisessÃ
Vaikka Markku Sollon mukaan tÃllainen lÃhetys olisi voinut kuulua millà tahansa vastaanottimella. Sen havaitseminen olisi kuitenkin ollut onnekasta, sillà radioasema hÃipyi kuuluvista puolen tunnin sisÃllÃ.
Aktiiviharrastajana Markku kÃyttÃÃkin radiota, joka on kytketty tietokoneeseen. Radio mahdollistaa laajemman kuuntelukaistan tallentamisen koneen kovalevylle. Siten kuuntelijan ei itse tarvitse olla koko ajan vastaanottimen ÃÃrellÃ, vaan hÃn voi kuunnella useiden taajuuksia lÃhetyksià myÃhemmin.
Antennina Sollolla on tv-antennia muistuttava 5-elemettin suunta-antenni noin kuuden metrin korkeudella maasta.
Linkki alkuperÃiseen juttuun: http://yle.fi/uutiset/radiohistoriaa_tohmajarvella_intialaiskanava_yllatti_harrastajan/6804673