Hei
DX-kuuntelu on pohjimmiltaan keräilyharrastus, jossa kuuntelijat keräävät asemia ja maita.
Näin on ollut niin kauan kuin minä muistan. Jos näitä asemia ja maita halutaan jotenkin vertailla ja
laskea suhteessa muihin DX-kuuntelijoihin, niin pistelaskujärjestelmän on oltava kaikille sama. Siksi näitä pistelaskukysymyksiä on syytä käsitellä tälläkin foorumilla. En näe siinä mitään pahaa. ALT voisi oikeastaan olla paljon aktiivisempikin tiedotuksessaan, koska sillä on tiedotusta varten omat alasivutkin:
http://www.sdxl.org/alt_paatokset.html
Monia kiinnostavat
tällä hetkellä nämä 27 MHz:n kirkkoasemat. Ovatko ne yleisradioasemia, jotka kuuluvat BS-palstalle vai jotain muuta? Entä miten ne ovat verrattavissa Kanariansaarten takavuosien Full Gospel Las Palmasiin? Tiedotusta olisi syytä tehostaa, jotta kaikki kuuntelijat tietäisivät missä oikein mennään ja millä perusteilla. Nyt asiat jäävät epäselviksi, kun niistä ei tiedoteta. Ja siitä nämä foorumin pistelaskukeskustelutkin kertovat.
Sitten siihen tulevaisuuteen. Miksi DX-kuuntelun suosio on hiipunut? Keskeisin syy on tekniikan kehitys. Nuoriso on mennyt nettiin, mikä puolestaan aiheuttaa suuria haasteita muille välineille, kuten paperilehdille, radiolle ja televisiolle. Ydinryhmä kuuntelee radioasemia vielä pitkään, mutta uutta väkeä on vaikea saada harrastuksen pariin.
Toinen syy on kaupungistuminen. DX-kuuntelu levisi 1970-luvulla erityisesti maaseudulle, jossa oli pienillä paikkakunnalla väestömäärään
nähden suuria paikalliskerhoja. Maaseudulla antenninveto oli helppoa ja häiriötasokin siedettävä. Kaupungeissa ja taajamissa, jossa suomalaisten enemmistö nykyään asuu, kuuntelun aloituskynnys on valitettavan korkea.
Kolmas syy on lyhytaaltotoiminnan alasajo. Kylmä sota oli DX-kuuntelun kulta-aikaa, koska SW:llä oli kuultavissa FS-asemia lukemattomista maista (oli toki niitä jammereitakin). Suomenkieliset lähetykset kiinnostivat ja niillä moni nykyinenkin rankkisoturi aloitti uransa. Enää ei ole olemassa suomenkielistä ulkomaanpalvelutoimintaa, mikä sekin nostaa aloituskynnystä.
Neljäs syy on asemien vastaamattomuuden yleistyminen. Harva asema jaksaa vastata enää tavallisen postin kautta värikkäillä QSL-korteilla ja postimerkein varustetuilla kirjekuorilla. Nykypäivän vastaus on aika usein lyhyt ja kuiva sähköposti, jossa vahvistetaan kuuntelu. Parempihan sekin on kuin ei mitään, mutta tämä "Yes, you heard
us" on syönyt ainakin omaa raportointimotivaatiotani. DX-kuuntelun luonne on muuttunut kovin paljon takavuosikymmeniin verrattuna. Nyt pitää kaivaa esille asemien email-osoitteet raportointia varten (haaste sekin!).
Toisaalta paljon hyvääkin on tapahtunut. Tekniikan kehityksestä on myös apua harrastukselle. Euroasemien joukkopako keskipitkiltä on johtanut aivan uusiin kuuntelumahdollisuuksiin kaukoasemien suhteen. Tärkeää on se, että hyväksyttäisiin erilaiset tavat harrastaa DX-kuuntelua. Joku haluaa kuunnella sdr:llä, toinen perinteisillä vastaanottimilla, kolmas harrastaa vain nauhoitteiden keräämistä, joku kerää pisteitä ja toinen taas ei kerää. Sallittakoon pisteiden keruu niille, jotka niitä haluavat jatkossakin kerätä. Mutta olkoon pistelaskujärjestelmä sitten selkeä ja kaikille sama. Itselleni pisteiden keruun merkitys on iän mukana laskenut. Päällimmäisenä on ajatuksissa uusien maiden
metsästys.
73s Hannu